Domov
Prihajajoči dogodki in izobraževanja
Sreda 25 April18.001. SEJA KOMISIJE ZA VETERANE GZ SLOVENSKA BISTRICA
Sreda 25 April18.201. SEJA KOMISIJE ZA ČLANICE GZ SLOVENSKA BISTRICA
Sreda 25 April18.401. SEJA NADZORNEGA ODBORA GZ SLOVENSKA BISTRICA
Sreda 25 April19.001. SEJA MLADINSKE KOMISIJE GZ SLOVENSKA BISTRICA
Sreda 25 April19.001. SEJA POVELJSTVA GZ SLOVENSKA BISTRICA
Petek 11 Maj08.00Tečaj specialnosti DIHALNI APARATI- obnovitveni
četrtek 24 Maj08.30Tečaj specialnosti TEHNIČNO REŠEVANJE
četrtek 07 Junij08.30Tečaj specialnosti NEVARNE SNOVI

PODATKI O IZVAJALCIH POŽARNEGA VAROVANJA PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Ksenija Pristovnik   
sobota, 27. junij 2015

od Uprave RS za zaščito in reševanje smo prejeli dopis – posredujemo vam ga v priponki – v katerem nas prosijo za podatke o gasilskih društvih, ki izvajajo požarno varovanje na podlagi Pravilnika o požarnem varovanju (Uradni list RS, št. 107/07 in 92/10).Požarno varovanje po tem pravilniku je varovanje premoženja pred požarom. Požarno varovanje vključuje tehnično in fizično požarno varovanje. Tehnično požarno varovanje obsega nadzor prenosa signalov od vgrajenega sistema aktivne požarne zaščite v varovanem objektu do varnostno nadzornega centra. Fizično požarno varovanje obsega zlasti preventivni pregled varovanega objekta med obhodom, preverjanje stanja v varovanem objektu po prejetem signalu, obveščanje pristojne gasilske enote ob požaru oziroma gašenje začetnega požara ter drugo ustrezno ukrepanje. Opravlja ga varnostnik, ki je trajno, občasno, med obhodom ali po prejetem signalu navzoč v varovanem objektu.Požarno varovanje požarno bolj ogroženih industrijskih in drugih poslovnih objektov, v katerih obstaja vsaj srednja do povečana požarna ogroženost po predpisih o ugotavljanju ocene požarne ogroženosti, lahko izvajajo na podlagi predpisov, ki urejajo gasilstvo in pogodb z gospodarskimi družbami, zavodi in drugimi organizacijami, ki so lastniki ali uporabniki takih objektov, tudi poklicne ali prostovoljne gasilske enote, ki morajo na območje požarno varovanega objekta priti z intervencijsko ekipo najkasneje v desetih minutah od trenutka alarma oziroma poziva, pri čemer sedež teh enot ne sme biti oddaljen od varovanega objekta več kot 5 km.

Torej tu ne gre za klasično požarno stražo, ki jo gasilske organizacije opravljajo v skladu z Zakonom o gasilstvu. Gasilske enote, ki opravljajo požarno varovanje so dolžne obvestiti Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje najkasneje v 30 dneh od začetka opravljanja dejavnosti požarnega varovanja.

V skladu s 13. členom tega pravilnika so gasilske enote, ki izvajajo požarno varovanje, dolžne na Upravo RS za zaščito in reševanje poslati tudi letno poročilo o izvajanju požarnega varovanja.

Prosimo,da  do torka, 14. 7. 2015, pošljete podatke o gasilskih društvih, ki izvajajo požarno varovanje, v skladu s Pravilnikom o požarnem varovanju.

pdf pravilnik_o_pozarnem_varovanju 27/06/2015,12:29 153.92 Kb

pdf 3110_001 27/06/2015,12:30 29.81 Kb

 
< Nazaj   Naprej >
Prijavi se v omejen dostop

Pozabljeno geslo?
VULKAN in SPIN
vulkan.gif
spin.jpg 
PODRAVSKA REGIJA
celada.jpg
NESREČE IN OGROŽENOST
 dogodki in nesreče
požarna ogroženost
meteoalarm
   
© 2009 Gasilska zveza Slovenska Bistrica
Oblikovanje in realizacija: Kaljun - spletne rešitve